Jonkheid Bemelen

Mei-den planten jaarlijkse traditie aan de vooravond van Bemelse kermis

Gegevens

Naam:Jonkheid Bemelen
Ciontactpersoon:Rim Andriën
Adres::Adelbert van Scharnlaan F70, 6226 HW Maastricht
Telefoon:06-39482407
E-mail:jonkheidbemelen@hotmail.com
Website:www.facebook.com/jonkheidbemelen

Beschrijving

De Jonkheid van Bemelen is opgericht in 1989, met als hoofddoel het jaarlijks planten van een Mei den. Het planten van een Mei den is een erg oud gebruik dat nog altijd voorkomt in grote delen van Europa. Het is een vruchtbaarheidsritueel om bij het begin van de zomer de natuur te huldigen. Men gelooft dat het planten van de boom leidt tot vruchtbaarheid voor vee, akkers en mensen. Het planten van de Mei den is in Bemelen nog een erg levend ritueel dat gepaard gaat met feestelijkheden en uitingen van liefde voor de gemeente waarin men woont.
In Bemelen wordt het halen van de nieuwe boom gedaan door de ongetrouwde mannen uit het dorp. Dit gaat gepaard met een gezellige feestavond en overnachting in het bos. De dag erna organiseert de Jonkheid het feest rondom de kern van het dorp, waar vervolgens de nieuwe boom rechtgezet zal worden door alle getrouwde mannen uit het dorp.
Buiten het planten van de jaarlijkse nieuwe boom proberen de mannen van de Jonkheid uit Bemelen zich in te zetten voor en met andere verenigingen in het dorp. Zo loopt de Jonkheid mee in de processie en organiseert het meerdere activiteiten voor zowel leden als niet leden.

Foto’s