Van Tienhovenmolen

Maart – november elke 2e en 4e zaterdag 11 – 17 uur
en Nationale molendag (1e zondag oktober)

Gegevens

Naam:Van Tienhovenmolen
Adres:Gasthuis 79, 6268NN Wolfshuis – Bemelen

Beschrijving

Beltmolen uit 1855. De molen is in 2000/2001 gerestaureerd en weer voorzien van een maalwerk. Hij draait van maart tot en met november elke tweede en vierde zaterdag en is dan te bezichtigen. Je kunt zien hoe de molen en de vrijwillige molenaar hun werk doen. De molenaar geeft uitleg over de werking van de molen. Bij voldoende wind wordt er ook gemalen. Er is ook een kleine tentoonstelling over de molen en over de in de omgeving van de molen levende wilde hamsters (‘Korenwolf’) te bekijken. Ze leven vanaf 2001 weer in akkerreservaat [50 ha] in de velden tegenover de molen.

Uniek is dat de molen geheel is opgetrokken uit mergel, de zachte gele kalksteen, die in de omgeving ruimschoots voorhanden is. In 1923 brak brand uit. Door het ontbreken van een brandweer brandde de molen uit, waarna het gaande werk werd vervangen door een nieuw, dat geheel uit ijzer vervaardigd was. Dit is in 1954 verwijderd en in de molen van Laar ingebouwd.

De molen is sinds 1957 eigendom van Stichting Het Limburgs Landschap, die hem meteen uitwendig en later ook inwendig heeft laten restaureren. Bij de eerste restauratie van 1957 werd de molen vernoemd naar Pieter van Tienhoven, natuurbeschermer van het eerste uur.

De molen heeft in de jaren ’80 van vorige eeuw dienstgedaan als kantoor voor de Limburgse Milieufederatie. In de keermuur van de molenbelt van de molen is begin jaren ’80 een moordkruis uit 1417 ingemetseld. Het kruis werd aangetroffen tijdens toenmalige restauratiewerkzaamheden.
In 2000 is de molen weer maalvaardig gemaakt met een kopie van het gaande werk uit de molen van Weert-Laar (dat oorspronkelijk in deze molen thuishoorde).

De molen is eigendom van Stichting Het Limburgs Landschap uitgebreide informatie over de molen vindt u op hun website: www.limburgs-landschap.nl

Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Tienhovenmolen

Foto’s