Rond Bemelen

Omgeving

Kleinschaligheid troef in het sterk afwisselende landschap: huisweitjes met hoogstambomen, holle wegen en hellingbossen met droogdalen en mergelgrotten. De schapen grazen op het unieke ‘kalkgrasland’ dat nationale bescherming geniet. Kruip-door sluip-door paden leiden naar het magistrale Plateaulandschap met magistrale vergezichten en ‘Hollandse luchten’.

De pelgrimsroute naar Santiago voert door ons dorp en het welbekende Pieterpad kent hier één van zijn meest markante etappes.

De grote mergelgroeve van ’t Rooth is bijna afgerond en wordt omgevormd tot een natuurgebied: ’s zaterdags kun je er wandelen en fossielen zoeken.

In de directe omgeving liggen Valkenburg, het welbekende toeristenstadje in het Geuldal en natuurlijk Maastricht, monumentenstad bij uitstek waar winkelen en flaneren hand in hand gaan.

Wat verderop direct het buitenland: Aken, de stad van Karel de Grote en aangrenzend de Eiffel, met zijn oude vulkanisch gebergte. En wat te denken Luik een stad waarvan je de schoonheid pas gaat zien door er te wandelen door de middeleeuwse straatjes aan de voet van de citadel.

Sint Antoniusbank

Officieel heeft Sint Antoniusbank nooit bij Bemelen gehoord, terwijl het geografisch en kerkelijk gezien wel daarmee verbonden was en ook in sociaal opzicht een eenheid vormt met het dorp. Naast het dorp ‘beneden’ bestaat Bemelen uit de gehuchten bovenop het ‘plateau’ dat men bereikt via de prachtige slingerweg, de Bemelerberg, scherprechter in menig wielerwedstrijd.

boerderij bij Antoniusbank

Gasthuis

Buitenplaats Gasthuis - met monumentale bomen

Gasthuis is met zijn markante open lintbebouwing in het plateaulandschap niet voor niets beschermd dorpsgezicht. Ook zijn diverse rijksmonumenten waaronder de buitenplaats met zijn prachtige tuin met monumentale bomen. Gelukkig is het allemaal behouden dankzij het verzet van de bevolking tegen grootschalige afgraving die ooit dreigde.

Wolfshuis

Wolfshuis is het plukje huizen verderop, dat eindigt bij de Van Tienhovenmolen, die gebouwd is in mergelsteen. Er tegenover ligt het reservaat van de Korenwolf, de beschermde wilde hamster.

’t Rooth

zomeravond op 't Rooth

Zuidelijker ligt ’t Rooth, formeel niet horend bij Bemelen, maar de bewoners hier zijn lid van de harmonie, de voetbalclub. De kinderen gingen vroeger in Bemelen naar school, ’t Rooth levert soms de carnavalsprins. ’t Rooth geniet landelijke bekendheid door de mergelgroeve, die het halve dorp opslokte.

Fietsen & wandelen

In de mooie omgeving van Bemelen kunt u heerlijk fietsen en wandelen. Café de Baskuul heeft een aantal wandelingen voor u samengesteld (PDF):

najaarstafereel bij Bemelerberg - foto lukas van der hijden

Ook VVV Zuid Limburg biedt een ‘Rondje Bemelen’: een gevarieerde wandelroute van 9,5 km tussen Cadier en Keer, Bemelen en de oostkant van Maastricht. De route verbindt verschillende recreatieve en cultuurhistorische objecten en is gelegen in een zeer gevarieerd landschap met akkers, kalkgraslanden, groeven, boomgaarden en hagen. De wandelroute ‘Rondje Bemelen’ is bewegwijzerd met roze wandelpaaltjes en kan in twee richtingen gelopen worden.